• Sepetinizde ürün bulunmuyor.

YDS Yüksek Dil Sınavı Nedir?

YDS Yüksek Dil Sınavı Nedir?

 

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı ya da genel olarak kullanılan şekliyle YDS nedir? Makalemize bu sorunun cevabı ile başlayalım. Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi)’nin uyguladığı, kamu personelinin yabancı dil tazminatı alabilmesi için dil seviyesinin belirlenmesi amacıyla 4 Ocak 2013 tarihinde 375 sayılı kararnamenin 2. Maddesi gereği uygulanan merkezi dil sınavıdır ve YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu)’ün talimatı ile yapılmaktadır.

 

YDS Sınavı Nedir ve Ne İşe Yarar?

 

Öncelikle YDS nedir? Sorusuna cevap verelim. YDS sınavı, birçok farklı alanda ihtiyaç doğrultusunda yapılan bir sınavdır. Bu ihtiyaçlardan ilki yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin girmek durumunda olduğu bir sınav türüdür. 

Diğer bir sınava girme nedenlerini aşağıda bulunmaktadır.

  1.  Akademik yükselme (yüksek lisans, doktora, doçentlik vb gibi) durumlarında YDS sınav sonucu talep edilmektedir.
  2.  KPSS A grubu sınava giren adayların yurtdışı ve yurtiçi ilgili kurum başvuruları için gerekli olan sınav sonucudur.
  3.  EUS, DUS, TUS tarzı sınavlara girebilmenin ön koşulu olarak dil seviyesinin belirlenmesi için YDS sınav sonuç belgesi gerekmektedir. 

Diplomaların denklik başvurularının yapılabilmesi için YDS sınavı sonuç belgesi talep edilmektedir. Bu belirttiğimiz nedenler, YDS sınavı ne işe yarar? Sorusunun cevaplarını kapsamaktadır.

 

YDS Sınavına Girmek İçin Ne Gerekir?

 

YDS sınavına girebilmek için lise, ön lisans, lisans 3. Veya 4. Sınıf öğrencisi, lisans mezun, yüksek lisans, doktora vb gibi eğitim seviyesinde olunması gerekmektedir. YDS puanının gerekli olduğu kuruma göre eğitim seviyeleri belirlenmektedir.

 

  • Kamu kurumlarında çalışıp dil tazminatı almak isteyen lisans mezunları YDS sınavına katılabilirler.
  • TUS, EUS ve DUS sınavlarına girmek için de lisans mezuniyeti gerekmektedir.
  • Doçentlik başvurusunda bulunabilmek için doktora şartı aranmaktadır.
  • KPSS sınavında lise, ön lisans ya da lisans alanında sınava girecek adaylar, YDS puanının zorunlu olduğu kadrolar için bu puana ihtiyaç duyarlar.

 

YDS sınavına girmek için ne gerekir? YDS nedir? Sorularının cevabını kullanılabilecek alana göre net bir şekilde vermek gerekirse, en az lise ve üstü derecelerde eğitim almış kişiler YDS sınavına girebilir.

 

YDS’de Hangi Konular Var?

 

YDS sınavında kelime bilgisi, okuduğunu anlama, boşlukları doldurma, paragraf tamamlama, eş anlamlı kelimeler, cümlenin uygun sözcüklerle tamamlanması, diyalogları tamamlama, test, Türkçe İngilizce çeviri, İngilizce Türkçe çeviri, cümleye anlam bakımından en yakın olan cümlenin tespit edilmesi, gramer bilgisi, nesne, özne, yüklem, bağlaç, zarf, edat vb gibi doğru kullanılması, dilbilgisi vb gibi alanlarda sorular çıkmaktadır.

 

Aslında YDS nedir? Sorusunun içeriğinden de sınava girilecek yabancı dilin dil bilgisinin bilinmesi gerektiğini anlayabiliriz. YDS sınavında karşımıza çıkan soruları maddeler halinde belirtmek gerekirse;

 

  1. a)     Dil bilgisi
  2. b)     Kelime bilgisi
  3. c)     Cümle tamamlama
  4. d)     Cloze test
  5. e)     Paragraf
  6. f)       Çeviri
  7. g)     Diyalog
  8. h)     İlgisiz cümle
  9. i)       Eş anlamlı cümle
  10. j)       Paragraf tamamlama, olarak belirtebiliriz.

 

YDS Sınavı Hangi Diller Var?

 

YDS sınavı YDS/1 ve YDS/2 olarak ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde düzenlenmektedir. YDS/1 sınavına girilecek diller;

  1. a)     Almanca
  2. b)     Arapça
  3. c)     Arnavutça
  4. d)     Boşnakça
  5. e)     Çince
  6. f)       Danimarka Dili
  7. g)     Ermenice
  8. h)     Fransızca
  9. i)       Gürcüce
  10. j)       Hollandaca
  11. k)     İngilizce
  12. l)       Japonca
  13. m)   Korece
  14. n)     Lehçe
  15. o)     Macarca,
  16. p)     Portekizce
  17. q)     Rumence
  18. r)       Rusça
  19. s)     Sırpça
  20. t)       Ukraynacadır.

 

YDS/2 sınavına girilecek diller;

 

  1. a)     Almanca
  2. b)     Arapça
  3. c)     Fransızca
  4. d)     İngilizce
  5. e)     Rusçadır.

 

YDS’de Kaç Soru Var?

 

YDS sınavına girecek olan adaylar YDS nedir? sorusunun cevabını öğrendikten sonra YDS sınavında kaç soru çıkacağını merak etmektedirler. YDS sınavında toplamda 80 tane soru bulunmaktadır.

 

YDS Kaç Ay Çalışılmalı?

 

YDS sınavından geçerli bir puan almak için sıfırdan başlayan kişiler en az bir buçuk yıl, orta seviyeli dil bilgisi olan adayların en az sekiz ay veya on ay, üst düzeyde yabancı dil bilgisi olan kişilerin de altı ila sekiz ay aralığında yoğun bir şekilde YDS sınavına hazırlanmaları gerekmektedir. 0 – 70 puan alabilmek için ortalama sekiz ay çalışmak gerekirken 70 – 80 ve üzerinde bir puan almak için on ay ve üstü sürede bir çalışma programı oluşturmak gerekmektedir.

 

 

YDS Hangi Kitaptan Çalışılmalı?

 

YDS sınavına hazırlanırken kelime bilgisi, gramer ve dilbilgisi kurallarını geliştirmeli ve pekiştirmesi için düzenlenmiş olan birçok yayın bulunmaktadır. YDS nedir? Mantığını anladıktan sonra kaynak kitap tercihini çok daha kolay yapılabilir.

 

YDS sınavında çıkan soru çeşitlerine yönelik olarak verebileceğimiz kitap önerileri aşağıda bulunmaktadır. Bunun dışında ÖSYM’nin web sitesi üzerinden yayınlanan YDS önceki dönem çıkmış soruları ilk olarak başvurabileceğiniz kaynaktır. Bu soruları çözmeniz soru tarzını ve sınavın sizden beklentisini anlamanız için oldukça önemlidir. YDS Çıkmış sorulara ulaşmak için YDS çıkmış sorular sayfamıza göz atın.

 

 

 

YDS Ne Zaman 2022?

 

YDS sınavı ilkbahar ve sonbahar ve kış dönemlerinde olmak üzere 3 defa uygulanan bir sınavdır. YDS/1 sınavı 10 Nisan 2022 tarihinde, YDS/2 sınavı 23 Ekim 2022 tarihinde uygulanacaktır.

 

Sınav başvuru tarihleri YDS/1 sınavı için 17-28 Şubat 2022 tarihleri, YDS/2 sınavı için 6-15 Eylül 2022 tarihleridir.

 

SSS

 

1 – YDS’de yaş sınırı var mı?

YDS sınavına girebilmek için herhangi bir yaş sınırı kriteri bulunmamaktadır.

 

2 – YDS’den 70 almak için kaç net gerekir?

 

YDS sınavında 80 soru sorulmakta ve toplamda 100 puana erişilmektedir. Bir sorunun değeri 1.25 puandır. 56 soruya doğru cevap veren aday sınavdan 70 puan almaktadır (56*1,25=70).

 

3 – YDS’de kaç yanlış bir doğruyu?

 

Bu soruya öncelikle YDS nedir? Sorusunun cevabını hatırlayarak başlayalım. YDS, sınava girecek adayın, sınava gireceği dilin bilgisini ölçmeye yarayan bir sınav türüdür. YDS sınavı adayın sınava gireceği dil bilgisini ölçmesi nedeniyle herhangi bir yanlış sayısının doğru sayısı üzerinde etkisi bulunmuyor. Yani YDS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu ya da 3 yanlış 1 doğruyu götürmüyor.

 

4 – YDS 1 2 3 ne demek?

 

YDS/1 ilkbaharda yapılan sınavdır, YDS/2 sonbaharda yapılan sınavdır, YDS/3 kışın yapılan sınavdır. YDS 1 2 3’de sınavın yapıldığı dönemleri göstermek için kullanılan rakamlardır.

 

5 – YDS Sınav Ücreti

 

YDS sınavına girebilmek için adayların 185,00 TL sınav ücretini Akbank, Albaraka Türk, Finansbank, Kuveyt Türk, ING Bank, Halkbank, Vakıf Katılım ve İş Bankası’nın tüm şubelerinden yatırabilirler. Ayrıca ÖSYM’nin web sitesinde bulunan e-işlemler linkinin -ödemeler- bölümünden de başvuru süresi içerisinde ödemelerini gerçekleştirebilirler.

 

YDS sınav ücretinin bankaya yatırılması durumunda dekontun teslim alınması ve dekontun üzerinde adayın adının ve soyadının, TC Kimlik Numarasının, sınav adı bilgisinin ve sınav ücretinin doğru olarak girilmiş olduğunu kontrol etmeleri gerekmektedir.

YDS Yüksek Dil Sınavı Nedir?

Ösym’nin şifrelerini çözmüş adam

YDS ve YÖKDİL Sınav sonuçları için buraya tıklayın

 

13 Mayıs 2024

0 responses on "YDS Yüksek Dil Sınavı Nedir?"

Leave a Message

top
Tasarım © Ajans ZERO | All rights reserved.