ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara aşina olan herkes son birkaç yılın sınav sorularına bakmadan yeni sınava girmemenizi tavsiye eder. Her ne kadar ÖSYM soru havuzu son derece geniş olsa da, belli konu ve trendler, özellikle odaklanılan dil bilgisi soru tipleri, kullanılan güncel kelime dağarcığı, paragraf sorularının yoğunlaştığı temalar dönem dönem değişmektedir. Bu da takip eden yıllarda benzer sorular çıkması olasılığını arttırmaktadır. Çıkmış soru içerikleri tek tek incelenirse adayı yönlendirecek ipuçları bulmak mümkün olacaktır.
ÖSYM YDT ÇIKMIŞ SORULAR CEVAPLARI
Dil puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen öğrencilerin seçilmesi ve yerleştirilmesi amacıyla düzenlenen Yabancı Dil Testi olan YDT, 5 farklı dilde yapılmaktadır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça sınavları arasında %93-95 gibi bir oranla en çok katılımcısı olan sınav İngilizce olmaktadır. Bu bağlamda YDT İngilizce sınav konusunda biraz daha detaylı bilgi edinmek ve buna göre sınav hazırlıklarını programlamak yerinde olacaktır. ÖSYM açıklamasına göre 2022 yılı YDT İngilizce sınav içeriği şu konulardan oluşacaktır:
- Kelime bilgisi (5 soru)
- Cloze test (5 soru)
- İngilizce verilen cümlenin Türkçe karşılığını bulma (6 soru)
- Paragraf (15 soru)
- Paragrafta anlam bütünlüğünü sağlayacak cümleyi bulma (5 soru)
- Diyalog tamamlama (5 soru)
- Dilbilgisi (10 soru)
- Cümleyi tamamlama (8 soru)
- Türkçe verilen cümlenin İngilizce karşılığını bulma (6 soru)
- Anlamca yakın cümleyi bulma (5 soru)
- Verilen durumda söylenecek ifadeyi bulma (5 soru)
- Anlam bütünlüğünü bozan cümleyi bulma (5 soru)
Bu içerik listesindeki soru ağırlıklarının, son yıllardaki ÖSYM YDT çıkmış sorular ile farklı olmadığı dikkatinizi çekmiştir. Bu da sınava hazırlanırken daha önce yapılmış sınav sorularını inceleyip kendinizi ölçmeniz için çok önemli bir gerekçedir. Çözeceğiniz deneme testlerinde bu başlıklardan hangilerinde eksiklerinizin olduğunu tespit edip çalışmalarınızı ona göre yapmanız sınav başarınızı mümkün kılacaktır.
YDT İngilizce Çıkmış Sorular
Güncel diyebileceğimiz son 5 yılın YDT çıkmış sorular cevaplarıyla ÖSYM websitesinde pdf formatında bulunmaktadır. 2017-2021 dönemindeki sınavlara ait bu kitapçıkları, ekran karşısında ya da çıktı alarak çözebilirsiniz. Bu konudaki bir diğer tavsiye de eskiden çıkmış soruları sınava yakın bir dönemde çözmenizdir; bu yaklaşım, sınav performansınıza çok daha fazla katkı sağlayacaktır. YDT İngilizce çıkmış sorular kategorisinde satılan kitaplar da bulunur. Her ne kadar internet erişimi ile bu materyallere ulaşmak mümkün olsa da, motive olmak için elinde kitapla çalışmayı tercih edenlere hitap eden bu yöntemin de aklınızda bulunması uygun olacaktır.
YDT Son 10 Yıl Çıkmış Soruları
YDT son 10 yıl çıkmış sorular dilerseniz internetten bulunabilmektedir. Ekrandan ya da çıktı alarak çözeceğiniz bu sınav sorularını, sınav süresi olan 120 dakikada yapmayı hedeflerseniz, hem çıkmış sorular hakkında fikriniz olur, hem de gireceğiniz YDT için bir deneme sınavı niteliği taşır. Kronolojik sırayla inceleyeceğiniz sorular, size belli konu başlıklarındaki trendleri de gösterecektir. 2021 istatistiklerine bakıldığında YDT’ye giren 104.917 adayın hedeflediği kontenjan sayısı 25.626 idi. Bu çerçevede yaklaşık olarak her 4 adaydan 1’inin DİL puanı ile öğrenci alan 4 yıllık bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilme şansı olduğu görülmektedir. İngilizceden sınava giren 98 bin 641 adayın ortalama net sayısı ise 39,273 idi. Siz de öğrenciler arasındaki bu rekabette öne çıkabilmek adına K4 English YDT paketlerini inceleyebilirsiniz. K4 English programları, kapsamlı içerikleriyle genel İngilizce seviyenizi arttıracak ve YDT odaklı çalışma sistemiyle üniversite hedefinize ve ötesine ulaşmanıza büyük katkı sağlayacak.
2021 YDT Çıkmış Sorular
2021 YDT çıkmış sorular incelendiğinde, şu nokta genel olarak dile getirilebilir: Okuma parçalarının çoğunda tarihî unsurlar içeren metinler bulunmaktadır. Sanat, toplum, bilim konularındaki bu metinler tarihsel perspektifte ele alınmıştır. Bu bağlamda, kullanılan özel sözcüklerin de, alan terimleri olması bir yana, tarihe ilişkin kavramlar olduğunu söylemek mümkün. Siz de sınav sorularını inceleyerek bireysel olarak hangi noktalara odaklanmak gerektiği konusunda tespitlerde bulunabilirsiniz.
2020 YDT Çıkmış Sorular
2020 YDT çıkmış sorular incelendiğinde İngilizce sınavında çıkan metin sorularında göze çarpan tema ortaklıkları Dünya coğrafyası, insan vücudu ve insan sağlığı konularıdır. Bu konularda kelime dağarcığı zengin olan adayların ilgili sorularda zorlanmadıkları tahmin edilmektedir.
2019 YDT Çıkmış Sorular
YDT çıkmış sorular 2019 yılı özelinde incelendiğinde, fen alanından küresel ısınma ve biyoloji, sosyal bilimlerden ise psikoloji ve göç konuları göze çarpmakta. Güncel konularla ilgili gazete, dergi, sosyal medya materyallerinde sık rastlanan konular, gündemi takip eden adaylara avantaj sağlayabilmektedir.
YDT, YKS’nin 3. oturumu olan Yabancı Dil Testi sınavıdır. TYT’den sonra girilen isteğe bağlı bir sınav olan YDT, dil puanı ile öğrenci alımı yapan bölümlere girmek isteyen tüm adayların girdiği sınavdır.
YDT geçerlilik süresi diye bir koşul bulunmamaktadır, çünkü YDT bir puan türü değil test grubudur.
YDT 80 sorudan oluşmaktadır.
YDT sınavı Almanca, Fransızca, İngilizce, Arapça ve Rusça olmak üzere 5 farklı dil üzerinden yapılmaktadır.
ÖSYM’nin duyurduğu takvime göre YDT 19 Haziran 2022 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru ücreti henüz açıklanmadı. YKS(TYT, AYT, YDT) 2022 başvuru kılavuzunun yayınlanmasıyla YKS(TYT, AYT, YDT) 2022 başvuru ücreti de belli olacak.
ÖSYM’nin duyurduğu takvime göre YKS başvuruları 11 Şubat tarihinde başlayacak ve 7 Mart’ta son bulacak. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan TYT oturumu 18 Haziran 2022’de, YKS AYT ve YDT oturumları 19 Haziran 2022’de yapılacak.
ÖSYM’nin duyurduğu takvime göre açıklanır.